- Stempelkanden er nem at gøre ren.
- Smagsmæssigt kommer man langt med at kværne bønnerne lige inden, man brygger kaffen.
Dosering til stempelkande er 1:17 - det vil sige, at man skal tilføje 17 gram vand til hver gram kaffe - det vil sige 58 g kaffe per liter vand.
Eksperimentet er lavet med Trio Espresso.
Denne dosering bliver lidt for tynd for min smag. Det skyldes, at der er tale om mørkristede espresso arabica bønner - som er lidt svage i smagen - så jeg vil ikke være bleg for at bruge 58 g til 0,9 l vand - hvilket er 1:15,5.
Dette er en personlig præference. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du starter med forholdet 1:17 til din stempelkande - og så eksperimenterer med at skrue op og ned for styrken, til du får den styrke, du kan lide.
Erfaringsmæssigt er det mellem 1:15-18. En lille forskel gør en overaskende stor smagsforskel.
Jeg kalder dette et eksperiment, for normalt går jeg ikke så systematiskt til værks. Til hverdag doserer jeg ved at fylde min kaffekværn op til en bestemt kant, som jeg ved, er der, hvor min kaffe komme til at smage godt efter min smag. Når jeg ved, at jeg ønsker lidt mere styrke - fx hvis det er lidt svagere bønner, så putter jeg top på. Du vil selv finde ud af, hvad der er rigtigt for dig - og hvor du skal hælde bønnerne op til.
Jeg behøver:
2) Jeg koger rigeligt vand - jeg skal bruge 0,9 liter til min bodum stempelkande, så jeg fylder vandkogeren til max.
3) Jeg opmåler kaffen - dette gør jeg ikke normalt. Doseringen kan du se ovenfor.
3) Jeg kværner kaffen ret groft - det passer bedst til stempelkandekaffe.
4) Når vandet er kogt - venter jeg 2 minutter med at hælde vandet over bønnerne. Det gør jeg for, at vandet kan falde i temperatur til ca. 95 grader (93-96 grader). Det giver kaffen en bedre smag. Jeg oplever, at bønnerne “lukker sig” - hvis man hælder spilkogende vand på dem. Det er min oplevelse, at det lukker for mange af smagsnuancerne.
5) Hæld vand på - helt op til toppen af stempelkanden.
6) Jeg lader kaffen trække i 3:30 minutter. Trækketiden for stempelkander er der mange forskellige meninger om. Nogen venter på, at kaffen selv falder til bunds. Jeg synes det er et smukt syn i en glasstempelkande, selvom det typisk tager omkring 5 minutter. Jeg bruger mest en stempelkande, som ikke er gennemsigtig, så jeg tager den på stopur.
7) Derefter bryder jeg overfladen med en ske, så falder kaffegrumset ned i bunden af stempelkanden.
8) Der er nogle bitterstoffer i kaffen, som samler sig i toppen som hvidt skum, nogen kalder dette for “Creama”. Min kaffeoplevelse bliver meget bedre af at fjerne dette skum.
9) Jeg bruger en ske til at dreje rundt i stempelkanden, så samles det hvide skum sig i midten af overfladen, så det er nemt at tage ud - en skefuld ad gangen. Et trick jeg har lært af en barista på Covent Garden Coffee i London, for mange år siden, hun hedder Andrea. Tak for det.
10) Så trykker jeg stemplet ned.
11) Og stempelkandekaffen er så god, som jeg kan lave den.
Velbekomme.
Del gerne kommentarer til dette fx på vores Facebookside,tips og tricks modtages med tak.