trees.png
uk1.jpg
skygge-topleft.jpg

Nyheder

  1. 27.08.2019
  2. Guide til god stempelkandekaffe - sådan får du god kaffe ud af din stempelkande
  3. Sådan får du god kaffe ud af din stempelkande

    Først lige et par indledende manøvre: 
    • Fordele
    • Ulemper
    • Dosering
    • Fremgangsmåde

    Der er mange fordele ved stempelkanden, som gør den så velegnet. 

    Stempelkanden er sin egen lille kaffefabrik, der er ikke brug for så meget mere end varmt vand og kaffe. 

    - Stempelkaffe tager kun et par minutter at lave. 

    - Stempelkanden er nem at gøre ren. 

    - Smagsmæssigt kommer man langt med at kværne bønnerne lige inden, man brygger kaffen.    


    Der er dog nogle bagsider til denne metode.

    - Stempelkaffe har en tendens til at blive meget stærk. Stempelkandemetoden fortsætter med at brygge - og dermed gør den kaffen stærkere - så længe du drikker kaffen. 
      Tip: Dette kan modvirkes ved at hælde kaffen over i en termokande, når den er lavet. 

    - Stempelkaffe har en tendens til at blive kold, mens den står i kanden.
      Tip: Her er termokanden igen en god hjælp. 

    - Stempelkaffe, har en tendens til at blive grumset, fordi mange små partikler i kaffen kan svæve rundt i kaffen.
      Tip: Kværn selv kaffen, og hold kornene så grove som muligt. Gå efter at kaffen skal have korn på størrelse med groft salt, snarere end kaffekorn på størrelse med sukker.    

    Dosering af kaffe til stempelkaffekande

    Dosering til stempelkande er 1:17 - det vil sige, at man skal tilføje 17 gram vand til hver gram kaffe - det vil sige 58 g kaffe per liter vand.


    Stempelkanden i dette eksperiment indeholder 0,9 liter vand, ergo skal jeg bruge 52 g kaffe (900 ml vand / 17 = 52 g).


    Eksperimentet er lavet med Trio Espresso.

    espressoimage

    Denne dosering bliver lidt for tynd for min smag. Det skyldes, at der er tale om mørkristede espresso arabica bønner - som er lidt svage i smagen - så jeg vil ikke være bleg for at bruge 58 g til 0,9 l vand - hvilket er 1:15,5.


    Dette er en personlig præference. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du starter med forholdet 1:17 til din stempelkande - og så eksperimenterer med at skrue op og ned for styrken, til du får den styrke, du kan lide.


    Erfaringsmæssigt er det mellem 1:15-18. En lille forskel gør en overaskende stor smagsforskel.


    Jeg kalder dette et eksperiment, for normalt går jeg ikke så systematiskt til værks. Til hverdag doserer jeg ved at fylde min kaffekværn op til en bestemt kant, som jeg ved, er der, hvor min kaffe komme til at smage godt efter min smag. Når jeg ved, at jeg ønsker lidt mere styrke - fx hvis det er lidt svagere bønner, så putter jeg top på. Du vil selv finde ud af, hvad der er rigtigt for dig - og hvor du skal hælde bønnerne op til. 


    Guide til den gode stempelkandekaffe - få den bedste kaffeoplevelse

    Sådan gør jeg. Dette er min personlige morgenkaffemetode, som virker for mig. Jeg opfordre dig til at tage det, du kan bruge og eksperimentere, så meget du kan, for at få din metode til at passe perfekt til din smag i stempelkandekaffe: 

    1) Jeg starter med at gøre alting klar. 

    Jeg behøver: 


    •   Min bodum stempelkaffekande
    •   Kaffe - hele bønner - om morgenen gerne Espresso-bønner
    •   Vandkoger
    •   Min kaffekværn
    •   En ske
    •   En vægt (sådan gør jeg ikke altid)
    •   Og en lille skål til bønnerne, når de er på vægten 


    IMG_1230

    2) Jeg koger rigeligt vand - jeg skal bruge 0,9 liter til min bodum stempelkande, så jeg fylder vandkogeren til max.  


    3) Jeg opmåler kaffen - dette gør jeg ikke normalt. Doseringen kan du se ovenfor. 


    IMG_1231


    3) Jeg kværner kaffen ret groft - det passer bedst til stempelkandekaffe.  


    IMG_1232

    IMG_1235


    4) Når vandet er kogt - venter jeg 2 minutter med at hælde vandet over bønnerne. Det gør jeg for, at vandet kan falde i temperatur til ca. 95 grader (93-96 grader). Det giver kaffen en bedre smag. Jeg oplever, at bønnerne “lukker sig” - hvis man hælder spilkogende vand på dem. Det er min oplevelse, at det lukker for mange af smagsnuancerne. 


    IMG_1236

    5) Hæld vand på - helt op til toppen af stempelkanden.


    IMG_1239

    6) Jeg lader kaffen trække i 3:30 minutter. Trækketiden for stempelkander er der mange forskellige meninger om. Nogen venter på, at kaffen selv falder til bunds. Jeg synes det er et smukt syn i en glasstempelkande, selvom det typisk tager omkring 5 minutter. Jeg bruger mest en stempelkande, som ikke er gennemsigtig, så jeg tager den på stopur. 


    7) Derefter bryder jeg overfladen med en ske, så falder kaffegrumset ned i bunden af stempelkanden.


    IMG_1241



    8) Der er nogle bitterstoffer i kaffen, som samler sig i toppen som hvidt skum, nogen kalder dette for “Creama”. Min kaffeoplevelse bliver meget bedre af at fjerne dette skum. 

    IMG_1242


    9) Jeg bruger en ske til at dreje rundt i stempelkanden, så samles det hvide skum sig i midten af overfladen, så det er nemt at tage ud - en skefuld ad gangen. Et trick jeg har lært af en barista på Covent Garden Coffee i London, for mange år siden, hun hedder Andrea. Tak for det.  


    IMG_1243

    IMG_1245

    10) Så trykker jeg stemplet ned. 


    IMG_1248


    11) Og stempelkandekaffen er så god, som jeg kan lave den.   


    IMG_1250


    IMG_1251

    Velbekomme.


    Del gerne kommentarer til dette fx på vores Facebookside,tips og tricks modtages med tak. 


facebook2.jpg

Køb vores kaffe

statskontrolleret.jpg
skygge-topright.jpg
bund.png

Indstillinger for cookie-samtykke